ГЕРБ  и Продължаваме промяната - Демократична България са близо до

...
ГЕРБ  и Продължаваме промяната - Демократична България са близо до
Коментари Харесай

Нови разговори: ГЕРБ и Продължаваме промяната - Демократична България обсъждат и ротационен премиер


ГЕРБ  и " Продължаваме промяната - Демократична България " са покрай сформиране на взаимно държавно управление с втория мандат и ротационен министър председател, . Според изданието в почивния ден и сутринта, и следобяд е имало диалози сред водача на ГЕРБ Бойко Борисов и част от управлението на новата коалиция: Кирил Петков, Асен Василев ( " Продължаваме промяната " и Христо Иванов ( " Демократична България " ).

Източници на " Дневник " от ГЕРБ потвърдиха, че е обсъждан вид за държавно управление с ротационен министър председател. Към момента на публикуването на този текст редакцията не може да се свърже с представители на " Продължаваме промяната " и " Демократична България ".

Идеята е шест месеца да е министър председател номинираният от " Продължаваме промяната - Демократична България " Николай Денков, след което министър-председател да е препоръчаната от ГЕРБ-СДС Мария Габриел. Ротацията ще стартира с министър председател Денков. Окончателно решение обаче не е взето, поради че желанието първо би трябвало да бъде разисквано в партиите в обединението: " Продължаваме промяната ", " Да, България ", ДСБ, " Зелено придвижване ".Подобен метод позволи , като се стигна до вид за ротационен ръководител. В момента това е Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, а след три месеца щафетата би трябвало да поеме Никола Минчев от новата коалиция. Формулата на сходно ръководство ще е предизвикателство, тъй като с изключение на през сигурни сделки сред първата и втората групировка в Народното събрание, ще би трябвало да премине и през оставка и избиране още веднъж на кабинет, разяснява източник от договарящите пред " Дневник " в неделя вечер. Това значи министър-председателят да подаде оставка, Народното събрание да я гласоподава. След това мандатът първо отива още веднъж в ГЕРБ (като първа политическа сила) и опит да сформира държавно управление. Ако това се разиграе - това би било и избирането на Габриел за министър председател.
Преди дни " Дневник " писа, че Габриел беше обсъждана като вероятен министър в кабинет с втория мандат още при започване на седмицата, а преди този момент Кирил Петков изрази персоналните си мощни усещания от нея.
 Самата тя разгласи, че предлага експертен кабинет за една година. Ако ГЕРБ и " Продължаваме промяната " са обсъждали шест месечна ротация, значи че резервират този период.
По информация на " Дневник " разискването на сходна формула е обвързвано с намирането на болшинство, и на конституционно болшинство за правосъдна промяна. За такова държавно управление приказва Христо Иванов в изявление за " Дневник ".
По непотвърдени данни в кабинет с втория мандат Габриел е обсъждана за вицепремиер и външен министър.

Вариантът за ротационен министър председател ръководителят на парламента  пред " Нова телевизия " и дефинира като вероятен, защото имало потребност от ексцентрични хрумвания за излизане от омагьосания кръг.

" Аз съм сигурен, че се разискват всички разновидности, като не съм чул някоя от партиите да е изневерила на някои от авансово дадените си поръчки " червени линии " за това с кой мандат, по какъв метод не би могла или кой би могъл да бъде министър председател ", сподели още Желязков. Той засяга декларираното нееднократно желание от представителите на новата коалиция да не гласоподават за кабинет на ГЕРБ или държавно управление, в което партията на Борисов има министри. Пред Би Ти Ви депутатът от " Продължаваме промяната - Демократична България " Надежда Йорданова сподели, че не е взела участие в договарянията през днешния ден и не разполага с повече информация. Тя означи, че при всички случаи концепцията за ротационен министър председател би трябвало да бъде утвърдена от управителните органи на партиите в обединението, както и от парламентарната група.
 
Сметки за втория мандат преди връщането на първия
 
В понеделник ГЕРБ би трябвало да върне първия мандат (президентът ги предложения тъкмо седем дни по-късно в 15 часа).
 Към неделя вечер нямаше изясненост за имената в състава на на кабинета. Пред " Нова телевизия " ръководителят на парламента , че кабинетът на Мария Габриел ще е от хора, които не са политически натоварени, имат висока експертиза и нужните полезности и добродетели.Той добави, че изразилите подготвеност за поддръжка на държавното управление Движение за права и свободи и " ИТН " ще получат общо до пет министерски поста.
В петък , че в понеделник (22 май) ще занесе на президента директория със конструкция и личен състав на министерския съвет. За момента обаче наподобява по-вероятно държавното управление да не бъде утвърдено от Народното събрание, като ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " ИТН " имат общо 116 депутати при нужни най-малко 121.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР